Народно читалище „Роден край – 1931” е учредено през далечната 1931 г. от група ентусиасти, бежанци от Егейска Македония, начело с поета Кирил Манасиев. Открита е библиотека със сбирка от подарени книги . Основани са китаро-мандолинен оркестър, театрална група, детски хор, акордеонен оркестър и др. Читалището се превръща за кратко време в духовен и културен център на квартал „Гевгели”. Провеждат се детски утра, концерти, вечеринки, обсъждат се книги.

 
 

Дейността от създаването му до днес е насочена към съхраняване и популяризиране на народните традиции и задоволяване на културните, образователни, социални и информационни потребности на жителите на района от всички възрасти.

През последните 15 години читалището е спечелило и работило по разнообразни проекти на международни и национални програми. Въвеждат се нови съвременни форми за работа с децата ,младежите и възрастното население.

Дейността на НЧ „Роден край – 1931” е разнообразна – школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, по модерен балет - „Меги данс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата , английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Предстои откриване на детско студио по анимация. Библиотеката на читалището предоставя на своите читатели богат библиотечен фонд от над 22000т. разнообразна литература.

Възпитаниците на НЧ „Роден край – 1931” са носители на много награди отнационални и международни фестивали и конкурси.

Голям принос за развитието на читалището и популярността му у нас и в чужбина има г-жа Траянка Благоева, отдала му повече от 20 години от живота си като секретар.

За активна културно-просветна дейност читалището е наградено с орден „Кирил и Методий” II -ра степен.

 

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA