Проект "В добра глава - сто ръце"

В националната седмица на четенето в детския отдел на Столична библиотека се проведе необичайно състезание под надслов "В добра глава - сто ръце", организирано и представено пред многобройна подкрепяща публика и щастливи родители от фондация "Детето и фолклора" в партньорство с НЧ "Роден край-1931" .  Как децата днес четат, знаят и разбират българските народни пословици и поговорки? С какво са им интересни, как да превърнат мъдростта от тях в своя собствена? Как могат да се изявят чрез нея, да станат по-умни и по-добри? По какво си приличаме и кое ни различава от други народи и как тези кратки изречения, събрали мъдрост и красота в едно, могат да ни помогнат да опознаем други страни и други култури?  Демонстрираха ни го с радост и много знания три сборни отбора от 2-ри и 3-ти "а" клас на 3 СУ "Марин Дринов". Малките участници убедително доказаха смисъла на идеята на организаторите за нова образователна форма, скъсяваща пътя между образованието в училище и ценностите, мъдростта и опита на предците ни, които не се преподават в час, но са изключително важни за развитието и възпитанието на децата ни днес. Идеята е изработените методика, регламент и сценарий на играта да се ползват като образователно помагало в българските училища в страната и чужбина.  Проектът "В добра глава- сто ръце" бе изпълнен с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община.

 


НЕЩО НОВО ЗА ЕСЕНТА

През есента при нас ще заработи екип от специалисти в подкрепа на нашите деца . Квалифицирани логопед, психолог и ресурсен учител в помощ при образователни затруднения ще подкрепят децата в тяхното личностно развитие и израстване. Заниманията ще бъдат индивидуални с предварително записване за деца от първи до седми клас. Ще се провеждат в учебната зала на читалището.


Завърши един успешен творчески сезон

Посрещнахме лятото. С него завърши един много успешен творчески сезон за децата и ръководителите от школите при НЧ „Роден край-1931”- гр. София.

Школата по изобразително изкуство с ръководител Меглена Шаманова се представи с изложби по повод Великденските празници в СО-район „Илинден”, в детския отдел на СБ и в читалището. Детските рисунки грееха от витрините на читалището и с идването на пролетта, Благовещение, 24 –ти май, 1-ви юни и идващото лято. Участие взехме и в традиционната Обща художествена изложба  на школите по изобразително изкуство при Софийските читалища, организирана от ССНЧ в театър „Сълза и смях”. Самостоятелна изложба на школата бе представена в българското училище в гр. Малага – Кралство Испания по случай националния ни празник  3-ти март. Взехме участие в Националния конкурс „Мъдростта на народа ни” , организиран от Фондация „Детето и фолклора” и измежду над 700 творби рисунката на Наум Петков спечели 2-ра награда. Творбите на децата бяха представени и на концерта по случай 1-ви юни, организиран от читалището на открита сцена в парк „Света Троица”.

Децата от курса по английски език с преподавател Искра Димитрова завършиха успешно учебната година, получиха своите удостоверения за покрито ниво и част от тях продължиха в летния езиков лагер, организиран от читалището през м. юни. Забавляваха се и упражняваха знанията си по английски език както в залата на читалището, така и в парка и с удоволствие и радост участваха в работилничките за приложни дейности, игрите и състезанията,които им организираха двете ръководителки Искра Димитрова и Мелани Йорданова.

Балет „Меги денс” имаше много натоварен творчески сезон . От началото на 2018-та година децата се представиха блестящо на няколко поредни фестивала и завоюваха заслужени награди : - национален конкурс „Път към славата”  , организиран от Арт-център Кърнолски – 1-во, 2-ро и 3-то място и спечелена квота за участие на фестивала „Орфей в Италия”; *- квалификационен конкурс на Dance World Cup за България – 1-во, 2-ро и 3-то място и спечелени 3 квоти за участие на финала в Барселона ; *- Международен танцов шампионат , организиран от Арт-академия „Утринна звезда”  - осем 1-ви места,три 2-ри места,едно 3-то и  две Специални награди на хореографа на балета Меглена Неделчева за хореография и за постановка и композиция ; - Фестивал на танцовото изкуство , организиран от ССНЧ – 1-во и две 2-ри места; -МФИ „Утринна звезда”- Албена 2018 – пет 1-ви места , четири 2-ри места и Специална награда за участие в МФв Р Турция през м. август. Балетът се включи в много концертни изяви по случай 3-ти март, 24-ти май, 1-ви юни  и в организираните от район „Илинден” събития.

Пожелаваме на децата от школите прекрасно лято, изпълнено с красиви преживявания и ги очакваме през септември с настроение и енергия за нови успехи.

 


Страница:  1 2 3 >  

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA